Tilly Graafland

Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding (Den Haag, 1986)
Kritische Ontwikkelingsbegeleiding methode Hendrickx ( Leuven 2011)

Waarom slaat de angst toe als dat meisje een koprol moet maken? En hoe is het mogelijk dat zij niet kan huppelen? De bewegingen zijn stijf en houterig.
Wat maakt die jongen zo onzeker in het basketbalveld? De bal vangen lukt nog net op tijd. De bal ergens naartoe passen is moeilijk. Hoe komt het dat gewoon aan de ringen hangen moeilijk is en alle spieren krampachtig zijn aangespannen?

In hoeverre is het gebruik van je lichaam bepalend in het contact maken met de dingen en de mensen om je heen. Lichaamstaal liegt niet. Vele jaren ben ik werkzaam geweest als docent lichamelijke opvoeding. In de gymzaal is het altijd heerlijk om te zien hoe leerlingen spontaan bewegen. Het vertelt iets over wie ze zijn t.o.v. zichzelf en t.o.v. een ander.

“Het lichaam is de scharnier die de mens in de wereld doet draaien.”  Dit is een uitspraak van prof. F.J. P. Hendrickx. Deze uitspraak past  geheel in mijn vakgebied. Meneer Hendrickx heeft een zeer specifiek en aan de praktijk getoetste theorie ontwikkeld over het menselijk  gedragssysteem. De daaruit voortvloeiende  individuele therapie die m.b.v. manuele  contacttechnieken wordt toegepast is zeer boeiend om te leren. Het is aan te bevelen van deze KOH opleiding  kennis te nemen.

Bij de opleiding KOH heb ik de achtergrond van bestaand gedrag leren begrijpen. Maar vooral het zien van de hele mens in zijn psychomotorisch, sociaal-emotioneel functioneren motiveert mij hen te helpen en te begeleiden.