Joke

Ik ben Joke Middelkoop, in 1986 afgestudeerd aan de academie fysiotherapie “Thim van der Laan” in Utrecht.

De titel van mijn afstudeer scriptie was : “Word je slimmer van bewegen?”.

Bewegen in relatie tot gedrag, leren en welzijn ( lekker in je vel zitten) heeft mij altijd gefascineerd en blijft mij fascineren. Mijn vervolg opleidingen lagen meestal in het verlengde van het zoeken naar de antwoorden op dit soort vragen.

Een kind heeft een contactprobleem. Het kind beweegt houterig, hoekig en  klein. Wat is er eerder, zijn contactprobleem of het patroon in zijn motoriek? Zou ik via het verbeteren van de motoriek het contactprobleem kunnen beïnvloeden??

Het kind  is erg beweeglijk en heeft een korte spanningsboog.De motoriek is onhandig, het lijkt alsof het kind van elastiek is en geen houvast vindt in zijn eigen lijf. Kan ik de concentratie en gedrag beïnvloeden door het lijf uit te lokken om als eenheid te bewegen?”

Tijdens een vakantie in Italië ontmoette ik Jeroen Hendrickx, kinesist (fysiotherapeut) in Hasselt. Mijn interesse kwam snel ter sprake en ik vond een “soul mate”. Deze ontmoeting met Jeroen heeft grote invloed gekregen op mijn denken en handelen.
De vader van Jeroen, (oud) docent Universiteit Hasselt/Leuven) heeft vanuit onderzoek en ervaring de relatie tussen de organisatie van het lichaam en ons brein/ gedrag uitgewerkt en beschreven. Vanuit deze ervaring en kennis is een opleiding ontstaan: de opleiding tot basistherapeut kritische ontwikkelingsbegeleiding Hendrickx.

Deze opleiding heb ik met veel plezier gevolgd. Ik heb veel antwoorden gekregen op mijn vragen.

De begeleiding ,vanuit de principes van de kritisch ontwikkelingsbegeleiding, is voor mij een waardevolle en onmisbare verdieping van mijn vak en de resultaten geven een enorme voldoening. Het is bijzonder om te zien dat het verbeteren van de lichaamsorganisatie een positieve invloed heeft op leren, gedrag en welzijn.

“Vraag minder en je krijgt meer”